TV4 byter utseende

Kollade in TV4:as nya look i morse. Kanon att de tar steget till 16:9 – inte en dag för tidigt. Här verkar det tyvärr som att SVT är en bit efter. I min värld kan övergången till 16:9 det bli en större impactfactor än vad man tror – för många som har en bredbilds-TV, framförallt om man tittar digitalt, så kommer intrycket vara att man får mycket mer TV för pengarna om man ser på fyran.

Sen är det ju som vanligt – vid första anblicken känns det lite konstigt med ett gigantiskt bildstöd till vänster om nyhetspresentatören. Lite odimensionerat på nåt sätt. Man har satsat mycket på kraftiga färger, och ordentliga färgskillnader mellan nyheter, ekonomi och sport. Även här känns det konstigt, men jag tror att både utsnitt, färg och grafisk profil behöver lite tid att sätta sig, även hos tittaren. Hann tyvärr inte lyssna in vinjetterna, men jag återkommer kanske till det.

Hursomhelst, jag tror att övergången till 16:9 är helt rätt – man ger tittaren ett klart mervärde. Synd att TV4 hann först…

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=638729
http://www.idg.se/2.1085/1.95179

Uppdaterad:
Nu har jag kollat in några kvällssändningar nu också, och det känns som att det kommer ett tag att få det nya upplägget att funka. Nu ser man bilder där fotografen fortfarande tänkt 4:3, vilket gör att huvuden blir väldigt konstigt placerade i vissa bilder. Vissa andra bilder (framförallt från byråerna) är antingen utdragna, vilket ser förfärligt ut, eller så är de inzoomade och därmed kapade i alla ändar. Inte kul heller. Sen så är det fruktansvärt färgglatt i studion…puhh. Man blir nästan lite matt i ögonen på nåt sätt. Känns dessutom som en oändligt svår studio att jobba i med alla blänkande och reflekterande ytor…

Blir intressant att se hur SVT möter samma utmaningar när det är dags.

3 tankar kring ”TV4 byter utseende

  1. Hej!

    Det var lite likadant när CNN bytte look för ett tag sedan. Lite ovant och rörigt i början men man vänjer sig och efter ett tag funkar det riktigt bra.

    Hoppas bara TV4 uppdaterar sitt innehåll också…speciellt när det gäller den politiska rapporteringen som ofta är ganska vinklad och färgad. Man blir riktigt matt, men av en helt annan orsak än den nya färgsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.