Sista uppskjutningen av rymdfärjan

03:15 Klockan ringer. Har sovit lika dåligt som en 8-åring natten innan julafton.

03:30 Går ombord på bussen som plockar upp mitt hotell, Holiday Inn vid Universal Studios, Orlando. Vår guide heter Jeff, och han kan man närmast beskriva som en kopia av Huey Lewis, fast helt gråhårig.

04:35 Massiva köer när vi närmar oss Kennedy Space Center. Faktum är att man väntar sig upp till en miljon människor som åker till området för att se denna sista uppskjutning. Galet!

05.35 Lyckades precis få en plats på en läktare på KSC – nu är det bara att vänta. Fortfarande helt mulet och lågt hängande moln. Har svårt att förstå hur det ska kunna bli av idag. Lång väntan.

06:30 Vi följer hela tiden NASA-TV på de stora skärmarna som blandas upp med nån informationsansvarig på NASA som från scenen berättar lite mer på djupet vad som händer i detalj. Dessutom presenteras två gamla astronauter som berättar utförligt om sina upplevelser och hur känslan är ombord timmarna innan liftoff. Väldigt bra sammanhållet faktiskt – vettig blandning av tv och live på scen. Bra och snygg pr.

09:10 Vi är fortfarande “go for launch”, besättningen har precis kommit på plats i Atlantis. Stämningen är otroligt förväntansfull just nu…

10:10 Vädret lättar lite grann, och det känns mer och mer som att det blir åka av. Efter det sista planerade stoppet av nedräkningen (T minus 9 min) är det på allvar.

11:07 Puls. Alla står upp. Sen kommer de där rörande orden från både astronauterna och markpersonalen som nästan får mig att fälla en tår varje gång. Det korta talet där markpersonalen ger sitt “Godspeed” en sista gång och astronaterna som hyllar crewet som jobbat inför uppskjutningen. Extra rörande denna gång då det verkligen är en era som går i graven. Stort.

11:28 Sen, ett sista spänningsmoment. När det är 31 sekunder kvar stannar nedräkningen. Nåt är fel. Hörde jag rätt så infann sig en osäkerhet om armen som just vridits undan från huvudtanken verkligen hamnat i rätt läge. Efter kontroll visar det sig att den har vikts bort tillräckligt långt för att inte störa färjans bana förbi tornet. Klockan börjar räkna ner igen. Då. Liftoff. Ljudet. Fladdret i byxorna efter några sekunder. Obeskrivligt. Historiskt.

Jag har sett den sista uppskjutningen av rymdfärjan någonsin, Atlantis sista flight. Stort!


Kommentarer

8 responses to “Sista uppskjutningen av rymdfärjan”

 1. Det måste ha varit en mäktig upplevelse. Lite avis.

 2. Mamma Avatar

  Man kan läsa mellan raderna hur tagen du var/är att ha varit med om denna händelse, det går nog inte att föreställa sig utan man måste nog vara med om det. Nu är det försent för alla som någon gång önskat få vara med om detta. Som mamma till mina tre söner Fredrik Thorleif Sebastian så är jag stolt att ni fick vara med om det. Ska bli roligt att träffas snart. Kram

 3. […] var det en obeskrivligt mäktig upplevelse att se den sista uppskjutningen av rymdfärjan Atlantis. Resan avslutades också med en hel dag på Kennedy Space Center där jag […]

 4. John Sedin Avatar
  John Sedin

  Magiskt. Om jag inte hade haft en gravid fru ( eller om jag inte hade haft en fru…) så skulle jag ha följt med. Ser fram emot en längre redogörelse nu när vi är tillbaka i Kransen. Är du och Bea här eller är ni i Foppaland?

 5. Är i stugan nu – inte tillbaks i Sthlm förrän i augusti. Men då, då ska du få den långa storyn… :)

 6. John Sedin Avatar
  John Sedin

  Det låter bra det. Ser fram emot det som en astronaut ser fram emot att åka ut i rymden.

 7. Wow! Mäktigt! :)

 8. Ja, det var faktiskt en svårslagen upplevelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.