Willy Brandt

Det är inte ofta jag tar en promenad på egen hand, men ikväll gjorde jag det. Efter en innesittardag var det läge att få lite luft och jag har faktiskt inga problem med att det är lite kallt ute (-12°C) – snarare tvärtom är det lite härligt att det biter lite.

Jag gillar Hammarbyhöjden där jag bor. Det är skapligt nära stan, en bit ifrån mycket trafik, åtminstone precis där jag bor. I själva centrum finns ett litet torg med det mesta som behövs, numera även ett sushiställe. Efter att först gått upp på själva höjden, därefter ner genom torget hamnade jag till slut borta vid ena tunnelbaneuppgången. Där ser jag helt plötsligt att det finns en liten park med en liten staty. Det visade sig vara den tyska politiska tungviktaren Willy Brandts park, och statyn föreställde naturligtvis honom. Han bodde tydligen på Finn Malmgrens väg (huvudgatan genom Hammarbyhöjden) efter att lämnat Tyskland när nazisterna tog makten. Först flyttade han till Norge, men flydde till Sverige och Hammarbyhöjden då Norge ockuperades av tyskarna. Han stannade i Sverige i fem år, även om det politiska klimatet i Stockholm på den tiden inte var ultimat för en politisk flykting som dessutom var vänstersocialist.

Brandt blev tysk förbundskansler 1969 och satt i nästan fem år. 1971 fick han Nobels fredspris för sin politik som ledde till att Tyskland erkände viktiga gränser i Europa samt återupprättade diplomatiska relationer med Polen, Sovjet och Östtyskland. Under den tiden hade han många kontakter med Olof Palme och anses tydligen varit “svenskarnas man i Europa”.

Wikipedia (sv), Wikipedia (eng), DD, BBC, Explore Stockholm.


Kommentarer

One response to “Willy Brandt”

  1. Hej! Du som bor i Hammarbyhöjden kanske skulle vilja läsa min blogg Indianparken som handar om – Hammarbyhöjden!
    Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.