Våndan med att leta bil

Efter några veckors letande är jag äntligen på ett plan till Malmö för att hämta den bilen jag sökt. Men den här processen att hitta rätt bil har varit lång och bökig. Jag ska berätta varför.

Först, när man handlar bil som kostar en smärre förmögenhet, då lägger man gärna ner lite tid på det. Man surfar på alla sajter som finns och jämför bilar med varandra på bredden och längden, oavsett var i landet de står. För när en bilen kostar så mycket är det lätt motiverat att sätta sig på ett flyg eller ett tåg och köra hem bilen även om det är en bit bort. Man vill helt enkelt köpa rätt bil för rätt pengar.

Bilhandlare över landet vet såklart detta och anpassar priserna hela tiden efter varandra. Men, man missar ofta några enkla saker:

Varför tävlar man inte med hur produkten ser ut och vad den innehåller istället för att bara tävla med pris?

Först, varför lägger man upp så dåliga bilder? Självklart blir en bil som är fotad i rätt belysning med framljusen påslagna mer attraktiv än en som är fotad i ett mörkt hörn med lysrör i taket. Oftast blir vitbalansen så konstig så man knappt ser bilens rätta färg. Vidare, varför lägger man inte ut femton bilder istället för fyra? Varför inte ta några extra bilder på detaljer och utrustning som man vill framhäva? Det betyder så otroligt mycket för det första intrycket och därigenom står den sig bättre i konkurrensen med andra bilar av samma modell.

Sen, ännu viktigare – varför specificerar man inte utrustning mer noggrant i annonsen? Varför är man ibland så vag i beskrivningarna? På i princip alla bilar jag har kollat på måste jag ringa och kolla vissa detaljer för man inte bemödat sig att skriva ut viss utrustning.

För att få reda på värdet på en begagnad bil använder man särskilda sajter eller appar. Man matar in registreringnumret på den aktuella bilen och då får man direkt en grundvärdering. Däremot måste man själv ange vilken utrustning bilen har, beroende på det förändras värderingen ibland ganska radikalt. Därför ska man självklart ange allting i annonsen så värderingen blir korrekt.

Till sist, varför är ni inte mer seriösa på telefon? Om jag ber er kolla nånting på en specifik bil som ni vill sälja, varför ringer ni inte tillbaks när ni lovat att göra det? Om jag ställer en specifik fråga och det visar sig att bilen inte har just den funktionen så är det såklart mer seriöst att ringa tillbaks och berätta det. Om samtalet uteblir helt tappar jag ju både intresset för bilen men också för försäljaren och därmed alla bilar som står i samma hall.

Så, här kommer mina uppmaningar till bilförsäljare, stora som små:

– Ta fler bilder och ge dem lite kärlek.
– Specificera i detalj vilka paket bilen har och vilka funktioner som finns.
– Lovar ni att ringa tillbaks – ring tillbaks!


Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.