Tre nya plattor med Bruce Hornsby

Häromdagen fick jag äntligen paketet från USA – tre Bruce Hornsby-skivor som jag inte hört. Två är släppta sedan länge, men en av dom (med The Noisemakers) släpptes precis bara för några veckor sedan. De andra skivorna är en duo-skiva med bluegrass-legenden Ricky Skaggs och en jazztrio-platta med Jack De Johnette och Christian McBride.

campmeeting

Det häftigaste med de här tre skivorna är att de verkligen visa på Bruce’s bredd i sitt pianospel. Jazzplattan är helt instrumental, och faktiskt inte helt lättlyssnad om du frågar mig. Gillar man lite exprimentiell jazz så går den säkert hem, men jag tror inte jag kommer lyssna sönder den. Fantastisk spel dock – Jack De Johnette hörde jag live i N.Y för några år sedan. Han är för övrigt en alldeles ypperlig pianist. Christian McBride upptäckte jag då han spelade på Stings liveinspelning från Italien, All this time.

brucerickyDen andra plattan med Ricky Skaggs är fullkomligt lysande. Där finns några fantastiska låtar av olika slag, bland annat några om-arrade versioner av Bruce’s Mandolin Rain och A night on the town. För alla piano och/eller country-älskare så är det en given platta att lyssna in. För er som inte vet vem Ricky Skaggs är så är han alltså en legend i countrykretsar och har bland annat vunnit ett gäng Grammy-awars och CMA-awards.

levitateDen sista skivan är såklart den viktigaste – med hans huvudsakliga band, The Noisemakers. Det var dom jag var i New York och hörde förra sommaren. Plattan Levitate släpptes för några veckor sedan. Jag tycker om den, redan från första genomlyssningen var jag såld. Bra låtar, magiskt pianospel här och var och väldigt bra sånginsatser inte minst. Flera av låtarna gjorde dom på giget jag hörde förra året, men då var det ganska orepat vill jag minnas. (Faktum är att jag har hela konserten inspelad, men med ganska mycket dist).

Med de här skivorna visa han sin enorma bredd. Många gånger i solopartier med The Noisemakers håller han det tämligen enkelt och melodisk, även om det går undan ibland. Men på jazz-plattan får man verkligen höra hur mycket jazz han har i ryggen. Tre plattor – tre genrer – tre olika typer av spel. Allt lysande! 


Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.