SVT goes 16:9

Idag var det dags för SVT att göra om sina nyheter till 16:9-format. Varför är detta så intressant? Jo, det handlar om övergången mellan två tekniska format som får ganska stora konsekvenser, både för produktionen men framförallt för tittaren.

Precis som vid TV4:as övergång ser man att inte heller SVT lyckades någe vidare med den första dagen. Först och främst är det många skyltar som blir konstiga, särskilt i samband med annan text. Vidare så verkar inte alla fotografer fått information om övergången och fotar intervjuer som om det skulle sändas i 4:3. Det får konsekvensen att personen dels blir för stor i bild, plus att namnskyltarna ibland täcker munnen. Sen det ofrånkomliga – mycket utrikesmaterial från bildbyråerna är i 4:3, och allt sånt material ser väldigt konstigt ut. Mitten av bilden skärs ut och förstoras upp till 16:9, vilket återigen gör att alla ansikten blir mycket större i bild än det var tänkt.

Under 2007 kommer minst 800.000 platta tv-apparater säljas i Sverige, och bara en tiondel av dessa har det gamla 4:3-formatet. Så, självklart är det helt rätt att gå över till 16:9. Och det är naturligtvis omöjligt att göra en sån övergång helt fritt från problem. Precis som TV4 har gjort kommer SVT att trimma in hela produktionsapparaten så det ser bättre ut med tiden, plus att vi tittare säkert behöver en invänjningsperiod.

Asch, med platt tv på 40 tum så är det egentligen HDTV som gäller. Då behövs i och för sig ny grafik igen…


Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.