Okej, man skulle kunna tro att SebBlog blivit nån form av bokrecensions-forum, men det ska inte bli nån dålig ovana, jag lovar. Men jag har faktiskt klämt en bok till – Liza Marklunds “Nobels testamente”. Eftersom jag är en mediakille som dessutom alltid gillat nyhetsjournalistik så erkänner jag omgående att jag är svag den här typen av böcker – lite deckare, lite nyhetsredaktion i skön symbios. Jag gillar Marklunds tidigare böcker, men den här känns väldigt tunn. Plotten består av ett attentat mitt under Nobelfesten på en av de styrande kvinnorna i Nobelkommittén, den organisation som väljer vilka som ska tilldelas de åtråvärda priserna. Bengtzon är naturligtvis på plats och blir dessutom huvudvittne, och det slutar naturligtvis med att hon gräver ner sig i fallet. Tyvärr blir det aldrig riktigt spännande, och de riktigt intressanta grejerna som t.ex. forskningen kring att hindra åldrande, den beskrivs bara flyktigt. Med en djupare beskrivning av detta, om man skulle kunna förmedla konsekvenserna av forskningen skulle boken få en mer intrikat inramning.

nobelpock200.jpg

Något som jag däremot gillar är resonemangen kring nutidspolitik – om nya lagar kring buggning och terrorbekämpning samt utvisningen av Egyptierna med hjälp av CIA. Den kopplingen gillar jag. Skildringen av Bengtzons privatliv är riktigt bra, även om konflikterna duggar lite väl tätt ibland, och det vore nog mer rimligt om paret Bengtzon skulle kunna mötas vid nåt tillfälle i boken utan att hamna i gruff.

Sedan stör jag mig en sak. Nån gång innan bokens början slumpar det sig att Bengtzon hittar en massa pengar och blir nästan ekonomiskt oberoende. Av nån anledning tappar jag lite intresset i och med det – det blir glättigt på nåt sätt. Samma sak i den andra boken i Larsson-triologin där Salander blir oförskämt rik genom klassiskt ekonomiskt bedrägeri. Det är knappast något som för handlingen framåt.

Bengtzons fortsatta öde skildras i den nyss utkomna boken “Livstid”. Ska läsa den. Nu har jag däremot fått Junk i min hand, och jag ser mer fram emot den!

Imorgon bär det av till Jönköping där det ska spelas till bröllop. Vi repade igår i en massa timmar och hann med ett knippe sköna låtar. Kan bli en kul kväll. Tyvärr måste jag tillbaks till Stockholm på natten för att kunna jobba på söndag. Puhh.


Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.