Tisdag och onsdag denna vecka var jag och några kollegor från SVTJFokus – en stor konferens för javaprogrammerare. Konferensen samlar tämligen många, drygt 600 sägs det enligt nån på Twitter. Självklart ska man som utvecklare hitta olika sätt att hålla sig up-to-date med vad som händer på området och då är detta en kanongrej. Men, efter fem och ett halvt år på teknisk högskola så jag har blivit svår att tillfredsställa när det gäller föredragshållare och lärare. Utbudet är stort och ämnena är många och intressanta men tyvärr är det få talare som lyckas fånga, entusiasmera och undervisa. Jag tycker helt enkelt att det är konstigt när folk på den här nivån inte ens har funderat på grunderna i hur ett anförande bör läggas upp för att det ska vara intressant.

Nåväl, första dagen hamnade jag på ett seminarum om Scrum som faktiskt fångade mig lite grann (igen). Scrum är långt ifrån nytt för någon, men det var ändå upplyftande att få lite nya funderingar kring att jobba i grupp och hur man gör för att bli så produktiv inom ett team som möjligt. Efter lunch hamnade jag på en workshop av Qi4j. Jag satt en dryg timme innan jag lämnade walk over. Helt klart intressant, men i ärlighetens namn lite överkurs för mig.

Dagen därpå började med Simon Ritter från Sun som pratade om JavaFX. Intressant och bra, men en klantigt genomförd show med dåliga exempel, särskilt som detta var enda tillfället under konferensen där alla faktiskt var i samma lokal samtidigt. Därefter en workshop om SOA av Jim Webber som var kanonbra. Han visade verkligen ett lysande exempel på att vi har gjort mycket alldeles för svårt när det gäller integration, SOA och middleware. Dagen fortsatte med lite mer Scrum, Domain Driven Design från företaget Citerus, Domain Specific Languages med Ola Bini och lite annat smått och gott.

Sammanfattningsvis var det som man kan förvänta sig – en blandning av gott och ont, salt och sött.


Kommentarer

One response to “JFokus”

  1. Nej Sebastian! Är definitivt inte motståndare till kommunikation men har varken lust eller tid att ständigt meddela omvärlden vad jag har för mig. Jag tror också jag kommer att klara mig utmärkt utan att hela tiden veta vad andra gör.
    Inte för att jag är ointresserad – jag kommunicerar gärna med människor. På olika sätt. Och relativt ofta. Till och med i telefon.

    Ha en fin söndag!

    /N

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.