Ett enda public service-bolag?

Då var det dags igen – diskussionen om vi ska ha ett sammanslaget public service-bolag tog ny fart idag då Christina Jutterström slängde in en rejäl brandfackla på DN:s debattsida. Hon driver i huvudsak två linjer – att SR och SVT bör slås ihop till ett företag och att finansieringen bör ske i form av en public service-avgift. Möjligen inte särskilt nytänkande, däremot lite anmärkningsvärt att SVT:s för detta VD kommer med ett sådant kraftigt utspel så kort efter hennes avgång.

Ända sedan 1996 då jag höll på att bli indragen i DAB-projektet på SR har jag tyckt att stora delar av SR och SVT bör slås ihop. Redan på den tiden var ganska uppenbart var teknikutveckling i allmänhet och Internet och webb-teknik i synnerhet var på väg. Både SR och SVT skulle på sikt behöva satsa på publicering på fler plattformar än bara “vanlig” radio och tv. DAB var ju faktiskt inget mer än radio med lite bild, dvs dålig tv. Redan då tyckte jag och många med mig att det var en ointressant plattform, även om DAB naturligtvis hade fler fördelar än att skicka med bilder i utsändningen. Nåväl, mycket har hänt sedan dess – bland annat har massor med dagstidningar, små som stora, börjat sända tv och radio, och både SR och SVT har gjort jättesatsningar på sina webbplatser med bättre och mer omfattande textbaserad nyhetsförmedling. Alltså, mediekonvergensen bland våra stora aktörer kan inte bli tydligare.

SR och SVT gör till stora delar samma jobb med små skillnader i vinklingar och tolkningar. Det enda som skiljer oss åt är att SVT bildsätter lite bättre. Allvarligt talat, prova att lyssna på Rapport 19.30 i badkaret – det funkar ganska bra!

Jag tycker absolut att företagen bör slås ihop, i alla fall finns det massor med områden där det kan samarbetas mer – inte minst när det gäller teknik. Jag är övertygad om att det finns pengar att spara som kan gå till programverksamhet istället. När det gäller finansieringen håller jag inte med Jutterström. Det verkar ju som att konceptet med tv-licens fungerar väldigt bra i Sverige. Dessutom ökar antalet betalande enligt en artikel i DN för en tid sedan.


Kommentarer

One response to “Ett enda public service-bolag?”

  1. Skärp dig!!! Hur tänker du att företagen ska bibehålla nån forrm av oberoende från staten?? Regeringen kommer få det betydligt lättare att bolla (d.v.s göra som dom vill) med ett företag än med tre! /rolf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.