Capote och Infamous

Kom på att jag såg en ovanligt bra film häromdagen, på flyget till USA. Filmen heter Infamous, och handlar om journalisten och författaren Truman Capote som gör research till en bok om ett brutalt mord på en familj nånstans i USA. Beroende på vilka glasögon man tar på sig så kan filmen tyckas vilja få fram olika budskap, men framförallt handlar den om alla människans inneboende känsloliv. Filmen visar tydligt att oavsett hur olika vi människor är, hur avskyvärda brott vi än begått så har vi alla samma typ av känslor inbyggda inom oss – kärlek, hat, behov av bekräftelse, en drivkraft att vilja uppnå saker som betyder nåt för någon annan, och så vidare.

Filmen är fylld av bra skådisar (Toby Jones, Sigourney Weaver, Gwyneth Paltrow, Isabella Rossellini m.fl.) och det är enligt mitt tycke en riktigt riktigt bra film på många sätt. Det som dock är lite märkligt, och som jag upptäckt nu i efterhand, är att detta är en av två filmatiseringar av samma bok på kort tid. Filmen ”Capote” från 2005 som fick en Oscar för bästa huvudroll och även ”In Cold Blood” från 1967 beskriver samma händelse. Den sistnämnda bär samma namn som Capotes bok.

Beroende på var man läser så rankas denna film ibland som den bästa filmatiseringen av boken. Själv har jag inte sett någon av de andra, men ”Capote” måste jag nog ta och se. Återkommer till min rangordning.

2 tankar kring ”Capote och Infamous

  1. Pingback: Capote « SebBlog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.