Zia, Norrland och audition

by

in

Äntligen verkar höstvädret fått fäste, då känns det helt ok att ta tag i höstens jobb. Veckan har ändå varit hyggligt lugn med några dagars Norrlands-vistelse mitt i. Men två gig har det blivit – med Oscar Zia i måndags på en välgörenhetsgrej och idag var det auditiongig inför Jonas Gardells musikal Livet är en schlager.

Det sistnämnda kan vara ett ganska speciellt gig. Idag innebar det att kompa fyrtio sångare på löpande band inför en jury bestående av Fredrik Kempe och Martin Östergren med fem minuters förberedelse per låt. I bästa fall kommer det vanliga musikal-, pop- eller schlagerlåtar med vettiga noter, men vissa sökande har den tveksamma smaken att komma med väldigt besvärliga låtar med tillhörande besvärliga noter. Då känns de där fem minuterna väldigt korta. Nåväl, det gick alldeles finfint och jag tror alla sökande var nöjda med resultatet.

Ska du på audition och är lite ovan har jag följande enkla tips:

– Välj en låt som inte är för svår varken för den som kompar eller dig själv. Tiden finns inte för avancerade saker – det måste gå fort!
– Ha med bra noter. Är det en vanlig pop-låt, hellre en ackordsbaserad not än pianonotation.
– Tejpa ihop noterna i förväg.
– Se till så noterna är i rätt tonart. Att skriva om tar för mycket tid från din förberedelserna tillsammans med pianisten.
– Om du skrivit nya ackord i ny tonart ovanför de tryckta ackorden, stryk över de tryckta ackorden.
– Ha en färdig idé på vilken form du vill göra. Oftast vill juryn ha förkortade låtar, då är det bra att du redan vant dig vid den formen när du övar hemma.
– Om du väljer en okänd låt är det smart att ha laddat låten i din telefon för en snabb lyssning på vilket stuk låten har.


Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.