Reign on meDet är inte särskilt svårt att räkna ut att en (kanske den enda, vad vet man?) riktigt historisk händelse som man kommer berätta om för sina barnbarn är 11 september-katastrofen 2001 – exakt var man var, vad man gjorde och hur man följde händelsen live i TV. Under de hysteriska dygnen därefter vet jag att jag tänkte på hur otroligt många filmer och böcker som kommer att skildra dessa ödesdagar på olika sätt. Ikväll såg jag min första film i ämnet – Reign on me.

Filmen “Reign on me“, som har den märkliga svenska översättningen “Vänner för livet”, är en alldeles strålande film som skildrar ett öde från de tragiska händelserna. Filmens huvudperson Charlie Fineman (Adam Sandler) förlorade sin fru och sina tre små barn i ett av planen som kraschade in i WTC. För att hantera sin sorg har han bestämt sig för att helt enkelt inte minnas. Han väljer att avstå från sin egen historia, och lever en mycket torftigt liv i nuet där den enda glädjen är tv-spel, och Mel Brooks-filmer. En gammal vänskap blommar upp igen, och man får följa hans väg från att vara ett hopplöst psyk-fall till att återfå hoppet om en meningsfull framtid. Ok ok, det låter lite klyschigt, men tro mig – det är en bra story och en bra film, klart värd att ses.

Filmen berör de flesta känslor – man skrattar, känner vemod och gråter, sen skrattar man igen. Framförallt är filmens första del riktigt bra men mot slutet blir den möjligen en smula insmickrande och man påminns att det är en amerikansk film. Jag har aldrig gillat Adam Sandler, men här gör han en riktigt bra insats, och gamla vinylskivor utgör en central del av filmen – det gillar vi. Tipset är att helt enkelt gå och se den. Jamen. Läs DN:s recension här.


Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.