Men inte om det gäller din dotter


meninteomdetgaller
Läste klart en av Guillous senaste böcker häromdagen – den sista (?) i serien om Carl Hamilton. Här dyker många av de gamla figurerna tillbaks, och det verkar som att säcken ska knytas ihop nu. I den här boken drabbas en av Hamiltons närmaste vänner av ett familjedrama – deras dotter kidnappas av muslimska extremister. Självklart sätts en specialstyrka ihop, och mer hjälp av Hamiltons gamla kontakter i både amerikanska, ryska och brittiska underrättelsekontakter lyckas de så klart med fritagningsaktionen och alla inblande får sin triumf, både personligt och politiskt.

Själva fritagningsaktion är inte särskilt rafflande och är knappast bokens styrka. Det som däremot är bra är Guillous förmåga att väva in lite samhällskritik och en skopa allmänbildning, även om det ofta och lite väl tydligt skiner igenom var han har sina ideologiska fästen.

Några frågor bara. I boken argumenteras det för att Saudiarabien finansierar de största terroristorganisationerna i världen, och att saudiska prinsar låg bakom 11:e september-attacken. Visst, det är väl ganska klarlagt att Saudiarabien lägger mycket pengar på att sprida sin version av islam, och att Bush och hans administration hade starka band till saudiska kungahuset. Men att gå så pass långt som att skylla 11:e september på saudier är kanske lite väl spekulativt? Här skulle det behövas lite mer grund i boken för att det ska bli trovärdigt.

Nåväl – gillar du tidigare Hamilton-böcker kommer du att gilla den här. Jag ger den två SebRob:are.


Kommentarer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.