Melodifestival, Dawit och städning

Efter några dagars semester och viss datorvila måste jag bara skriva några rader om Melodifestivalen. Jag är ingen stor fan av musiken i programmet – det är ingen nyhet. Jag tycker urvalet av låtar är högst märkligt, vissa år rent tragiskt faktiskt, och jag såsom många andra har funderat hur det egentligen går till och vilka kriterier som råder. Nåväl, om vi bortser från själva musiken så tycker jag det är en bra show, och till skillnad från många andra tycker jag absolut att det är helt rätt att det är SVT som gör det. Men, jag måste faktiskt erkänna att årets final blir godkänd – det fanns ändå ett knippe bra låtar. Mest av allt gillade jag Caroline af Ugglas Snälla snälla – vilken grymt bra, ovanlig och berörande låt. Bara att den röstades fram till final gjorde att jag återfick tron på att bra musik faktiskt kan överleva i dessa tider. Att den till slut faktiskt blir tvåa är ju också lysande – jag blev glad ända in i själen.

Men, hur i hela friden kan ett plagiat på plagiat komma till final, och dessutom ta hem hela segern? En sak är klar – Malena Ernman är grym i sin vanliga genre. Jag har dessutom jobbat ihop med henne en gång och spelat in Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen för Sveriges Radio. Men låten då, känns inte den igen? Minns ni Fredrik Kempes låt Vincero, vars tema är stulet från Puccinis opera Turando? Det är väl helt ok att sno ett gammalt tema och göra pop av det. Men att göra om bedriften en gång till – ta samma låt, vända melodin lite upp och ner och gå och vinna Melodifestivalen 2009 – det blir för mycket till och med för mig. Här finns plagiat nummer två. Jag är skeptisk.

För övrigt följer jag som såsom många andra bloggkampanjen för Dawit Isaak. Läs mer här. Kul att se hur de stora medierna går ihop för att göra nåt tillsammans, och väldigt märkligt att Carl Bildt varken svarar på frågor eller skriver nåt på sin blogg. Jag hoppas att nåt sker bakom kulisserna som vi inte känner till.

Till sist, ikväll har jag städat och i öronen har jag haft P3 Dokumentär. De är kanske inte fullständiga, kanske inte särskilt nyskapande heller, men de är helt klart allmänbildande och underhållande. Funkar kanon som pod.


Kommentarer

3 responses to “Melodifestival, Dawit och städning”

 1. Maria Ö-J Avatar
  Maria Ö-J

  Har du spelat Mahler med Malena Ernman??? Första gângen jag blir RIKTIGT impad ;-) Men… Pâ vilket instrument? Trumpet i orkestern???

 2. Nej, tyvärr inte. Jag jobbade som ljudtekniker och även lite musikproducent på Sveriges Radio från -92 till -00, så det var under en direktsänd konsert där vi fick tillfälle att jobba ihop.

 3. Maria Ö-J Avatar
  Maria Ö-J

  Aha… Ja men det var nog bra ändâ! =)
  Hon har en ganska grym teknik…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.