By Grace-plattan mixas

by

in

De två sista veckorna har vi jobbat med mixningen av By Grace-plattan. Det har varit väldigt roliga men otroligt intensiva veckor. Eftersom vi är flera producenter som jobbat med låtarna har det varit en hel del koordinerande att få ihop allting. Det är ofta nån fil som saknas, nåt nytt pålägg som måste göras och en massa åsikter på hur det ska låta. Ganska roddigt, men ändå kul och kreativt.

Nåväl, efter några dagars jobb började vi nå slutet. Två av mina låtar skulle mixas sista mixdagen. Natten innan sitter vi och jobbar på en annan låt medan jag småpysslar med det sista parallellt. Då händer det som inte får hända: min disk slutar svara. Efter lite felsökning och tester på andra datorer är det bara att konstatera – jag har fått en diskkrasch, sex timmar innan vi ska mixa de sista låtarna.

Självklart har jag en backup, men inte från de sista dagarnas jobb. Jag såg två alternativ, antingen åker jag med disken till nån som kan återställa datat, eller så måste jobbet göras om. Självklart börjar jag med det förstnämnda och åker med disken till en datafirma som är specialicerad på recovery. Det visar sig att de förmodligen kan återställa disken, och det skulle kosta runt 5000 kr. Helt acceptabel kostnad i sammanhanget, men problemet är att de inte kan garantera när det kan vara klart. Eftersom det sista mixdygnet redan har börjat har jag inget val – det är bara att åka till studion för att försöka återskapa det som är förlorat.

Några timmar senare har jag det mesta på plats – nya digitala stråkar och nya blåspålägg, massor av redigerande och jag är tillbaks på banan. Tillbaks till mixstudion för att försöka vara effektiv och hinna ikapp. Några timmar senare måste vi ändå kapitulera – vi hinner inte klart. I alla fall hinner vi inte mixa klart på den nivån så vi blir nöjda. Det är bara att ringa Cuttingroom och be om en ny mastringstid under nästa vecka.

Nu är det emellertid så att jag ska till New York med familjen, så jag kan tyvärr inte vara med på de sista mixdagarna, men det är inget att göra åt. Som det ser ut nu har jag gjort mina sista timmar i projektet. Det återstående arbetet kommer jag inte att kunna påverka, förutom att lyssna på lite mixar på hotellrummet på andra sidan Atlanten. Men det kommer bli en fantastisk skiva – det är jag övertygad om.


Kommentarer

One response to “By Grace-plattan mixas”

  1. […] helgen spelade jag med By Grace för första gången sedan skivan släpptes. Resan gick till Husbondliden i Lappland där vi spelade på en stor pingstkonferens. Det […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.